Vanaf 2011 publiceert de AIVD een kerstpuzzel. De NVB kerstpuzzel is een traditie binnen de AIVD om systematisch en logisch denken te stimuleren. Twee vaardigheden die zowel binnen de AIVD als bij een Escape Room van pas komen. De kerstpuzzel was eerst alleen beschikbaar voor AIVD personeel, maar vanaf 2011 wordt deze dus ook via de website verspreid.

Het zijn 29 vragen die niet eenvoudig zijn. Het is zelfs nog nooit iemand gelukt om alle 29 vragen op te lossen. Vorig jaar kreeg de AIVD maar liefst 400 inzendingen binnen, ook daar zat geen winnaar tussen. Het is volgens de AIVD wel de bedoeling om het lastig te maken, maar onoplosbaar is het volgens de AIVD niet. Zo is iedere opgave wel eens goed beantwoordt, echter is er niemand die alle vragen dus in een keer goed heeft gehad.

 

De antwoorden moeten voor 11 januari 2016 ingezonden worden. Net als met Escape Rooms wordt er gevraagd om de antwoorden niet op het internet te zetten, op deze manier blijft het spannend en leuk. Bij veel Escape Rooms teken je zelfs een verklaring dat je geen geheimen over de Escape Room zult publiceren. Door veel puzzels te maken raak je getraind in logisch nadenken, dit kan goed van pas komen tijdens een Escape!

aivd kerstpuzzel