Verschillende soorten escape rooms

Geen enkele escape room is hetzelfde. Escape rooms zijn er in soorten en maten. Waarbij de belangrijkste verschillen hem zitten in het onderwerp van de escape room en de locatie van de escape room. Deze twee zijn vooral bepalend van de opdrachten die je moet gaan uitvoeren om te ontsnappen uit de kamers.

Ontsnap uit het verleden

Een van de thema’s die je bijvoorbeeld ziet in de Escape Through Time is dat je terugreist in de tijd. Je komt terecht in het verleden en moet een probleem uit het verleden zien op te lossen. Het thema van deze ontsnappingskamer is dus bepalend voor de ontsnapping. Veel van de room escape games zijn met name gericht op horror, er zijn diverse spannende escape rooms. Ook komen detective en wetenschap vaak terug in de escape games.

Kwaliteit escape rooms

De kwaliteit of de moeilijkheidsgraad van de escape rooms verschilt ook. De ene escape room is moeilijker dan de andere escape room. Van te voren zullen de eigenaren van de escape room aangeven hoe lang je er over mag doen om te ontsnappen. Bij de ene escape room is het meer een opgave om überhaupt te ontsnappen, terwijl in de andere escape room het meer een kwestie is wie het snelst weet te ontsnappen.

De locatie van de escape room

Sommige van de rooms liggen op bijzondere locaties zoals in een kelder van een grachtenpand. De locatie van een escape room bepaalt vaak hoe een escape room eruit ziet. Wanneer je bijvoorbeeld in een kelder zit zal je eerder een opgesloten gevoel ervaren dan wanneer je bijvoorbeeld uit een truck in een weiland moet ontsnappen. Daarnaast zijn er ook escape games midden op de wallen in Amsterdam. Uiteraard zal het thema prostitutie hier dan ook een rol spelen tijdens het ontsnappen.