Wat is een Escape Room?

Verschuivende wanden, rammelende tafels, krakende codes, om hulp schreeuwende stemmen, niets is vreemd voor de echte “Escape Room” liefhebber. De Escape Room is inmiddels een wereldwijd fenomeen geworden. In 2006 werd de eerste Europese kamer geopend in Boedapest. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat elementen van een ‘real life’ speurtocht in een spookhuis met slimme techniek gecombineerd worden, waardoor men zich in een film waant.

Hoe werkt een Escape Room?

Wat moet je je nu precies voorstellen bij zo’n “Escape Room”? Het ontsnappen uit een kamer is letterlijk het doel van dit groepsspel. Dit moet gebeuren binnen een bepaalde tijd; het is een race tegen de klok.

escape3

Met jouw eigen groep, varierend in grootte, word je “opgesloten” in een kamer waarin met allerlei speciale effecten een verhaal tot leven wordt gebracht. Dit verhaal kan variëren van het opsporen van een moordenaar tot een reis terug in de tijd. Om te kunnen ontsnappen moet je binnen de tijd tot de ontknoping komen.

Een groepsspel

Vanaf het eerst moment belandt de groep in een avontuur, waarbij tijdens het doorlopen van het ene raadsel, de volgende “clue” zich alweer aandient om te worden opgelost. Wie het snelst weet te ontsnappen is de record houder van de escape room. Hiervoor moet je puzzels oplossen, helder nadenken en verbanden zien. Een Escape Room is uitermate geschikt als bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest. De soorten opdrachten verschillen per escape room. Stapje voor stapje komt de groep dichterbij de ontknoping, en zodra deze gevonden is kan men de kamer verlaten. Natuurlijk is er altijd een noodknop aanwezig in de kamer, om de deuren al eerder te openen.